Правец 16N-2 реставрация

30/01/2020

Понякога човек трябва да вярва и в чудеса. Няколко месеца, след като публикувах информация за изключително редкия Правец 16N, версия 2 (или на кирилица Н - настолен), за който смятах че е безвъзвратно загубен с изключение на един макет заключен в мазетата на една държавна институция, се оказа, че има почти работещ експонат!

Тук е мястото да благодаря на Бойко Вучев - човекът сетил се да регистрира марката "Правец", за това, че ми позволи да се докосна и да участвам в реставрацията на това истинско бижу - първия в света всичко-в-едно персонален компютър с пълноразмерен екран. Както се вижда от снимките, компютърът е претърпял известни повреди - липсващ монитор и флопита, както и предпазен екран.

Реших да помогна на Бойко да възстанови този екземпляр, като жертвах един от мониторите в моята сбирка. Дизайнерът на компютъра  Добролюб Пешин ни съдейства с консултация за цвета на екрана, както и със забележката да не забравим декоративния кант, който е бил направен на прототипите.

На следващите снимки снимах експоната в "разсъблечено" състояние, може да бъде разгледан от всички страни. Приемам тезата, че е прототип, макар и работещ, но като архитектура за промишлено производство е много далече от ефективността. Прави впечатление вертикалното разположение на платките. Така или иначе, те са същите като на МИК 16, очаквайте повече информация по въпроса.

Очаквайте още снимки от следващите етапи на реставрацията.