МИК 16 - серия индустриални компютри

05/08/2021

Дата на статията: 6 август 2021
Последна редакция: 6 август 2021

МИК 16 е серия Модулни Индустриални Компютри (МИК) с 16 битова шина, програмно съвместими с IВМ РС, при които са използвани модули в единичен и двоен евроформат, предложена на пазара през 1985 година.

Срещнах се с човека, ръководител на екипа, разработвал тези компютри - д-р Йордан Кисьов. Дължа голяма благодарност за отделеното време и възможността да се докосна и снимам МИК 16В и МИК 16С.

Освен изброените два компютъра, серията МИК включва Правец 16Н и индивидуално конфигурируем компютър за вграждане.

Идеята е била да бъде възможна разработката на варианти на компютър, създадени от общи модули. Европейският формат на модулите позволява техния монтаж в стандартни шкафове, което осигурява голяма гъвкъвост в индустриални приложения.
Чрез поддържането на двойни магистрали, замяната на една позиция в двоен формат може лесно да бъде осъществена от два модула в единичен. Това свойство позволява компютърът да се събере в минимално пространство (не случайно модифицирана версия на компютъра (по-компактна) е била основа на система Спектър 256, летяла в космоса с нашия космонавт Александър Александров).

Всички модели от серията съдържат касети с функционални модули и в зависимост от предназначението и конструктивното решение, имат следните разлики:
- МИК 16В (ЕС 1847) / Правец 16В (ЕС 1849) - Вертикален, настолен - първият вертикален компютър в света. 
- Правец 16Н (ЕС 1847.01) - Настолен, с вграден 12" монохроматичен монитор и две вградени ЗУГМД.
- МИК 16С (ЕС 1847.02) - Преносим, с вграден 9" или 10" монохроматичен монитор с цветен видеоконтролер (16 градации на яркост) или монохроматичен видеоконтролер, две вградени ЗУГМД и интегрирана, отваряща се клавиатура.
- Индивидуален компютър за вграждане, конфигуриран по заявка на клиента.
- STN1847 Turbo - Разполагам с документация от 1990 година, в която е описан този вариант на компютъра с 5 модификации. В интернет намерих снимки на хоризонтална и вертикална кутия. Вертикалната според мен е продължение на производството на МИК 16В с ново име поне до 1992 г. (с такова обозначение е въпросният компютър). Вариантът STN1847 в хоризонтална кутия ползва такава от ИЗОТ, в която е вградена касетата на МИК, което ме навежда на мисълта, че заводът във Велико Търново е продължил работа поне още няколко години.